De tuin

 Wat begon als een hobby in 2017, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste tak van ons bedrijf: de tuinderij. Wat ooit begon met de passie voor het telen van groenten, is nu een volwaardige teelt van meer dan 40 verschillende soorten groenten op een halve hectare grond. En dat alles op een manier die goed is voor zowel de natuur als jouw gezondheid.

Duurzaam Geproduceerd

Wij telen onze groenten zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze, wat betekent dat we werken zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. We geloven in de kracht van de natuur en werken samen met het land om groenten te kweken die rijk zijn aan smaak én gezond voor jou.

Waar kun je onze verse groenten kopen?

  • Onze kraam aan Kolenmieten 6 in Geerdijk: Hier kun je dagelijks terecht voor de meest verse en smaakvolle groenten direct van het land.

  • Groentetassen: Wil je wekelijks genieten van een vers pakket met seizoensgebonden groenten? Bekijk dan zeker ons aanbod van groentetassen voor meer informatie over hoe je kunt bestellen.

 

 

Gezonde bodem 

De Basis van Gezonde Groenten en Voeding: Een Gezonde Bodem

Alles begint bij een gezonde bodem. Van nature zit de bodem vol met bacteriën en schimmels, die samen de perfecte balans creëren. Wanneer deze balans goed is, regelen ze tal van processen die de planten ondersteunen en beschermen. Het is deze gezonde bodem die de fundering vormt voor sterke, goed groeiende gewassen en daarmee voor gezonde voeding. Als de basis goed is, is er geen behoefte aan chemische middelen om je gewassen gezond te houden. Wij geloven dat een gezonde bodem niet alleen de sleutel is tot smakelijke groenten, maar ook de basis vormt voor natuurlijke, gezonde voeding die goed is voor lichaam en geest.

Hoe houden we de bodem gezond 

oe wij zorgen voor een gezonde bodem: Onze 3 pijlers

Wij zorgen op drie manieren voor een goede balans in onze bodem: via ons teeltplan, onze manier van bemesten en onze aanpak van grondbewerking. Hieronder leggen we kort uit hoe we dat doen.

  1. Teeltplan: Ruime Vruchtwisseling en Rust

Om de bodem gezond te houden, passen wij een vruchtwisseling van 7 jaar toe. Dit betekent dat elk gewas pas na 7 jaar weer op hetzelfde stuk grond terugkomt. Dit helpt de bodem zijn natuurlijke balans te behouden en voorkomt uitputting van de grond. Bovendien geven wij de grond om de 7 jaar een jaar rust. Dit rustvak zorgt ervoor dat de bodem weer kan herstellen, wat essentieel is voor de lange termijn gezondheid van het land.

   2. Bemesting: Natuurlijk en Bodemversterkend

We gebruiken geen drijfmest, omdat dit het bodemleven niet ten goede komt. In plaats daarvan bemesten we met vaste stalmest en compost. Deze mestsoorten moeten eerst door het bodemleven worden afgebroken, wat direct bijdraagt aan de versterking van het bodemleven. Dit voedt de bodem op een natuurlijke manier en zorgt voor een gezonde en vruchtbare bodem. Bovendien worden nutriënten die uit de mest komen hierdoor langzamer vrijgegeven, waardoor ze minder snel uitspoelen naar het grondwater en minder snel vervluchtigen in de lucht. Dit maakt onze manier van bemesten beter voor het milieu en draagt bij aan een duurzamere teelt.

  1. Grondbewerking: Zacht voor de Bodem

We zijn gestopt met ploegen, omdat dit het bodemleven verstoren en de natuurlijke structuur van de bodem beschadigen. In plaats daarvan werken we met onze varkens, die de grond langzaam omwoelen op een natuurlijke manier. Wanneer varkens goed worden ingezet, richten ze minimale schade aan en helpen ze de bodem te doorluchten en te verbeteren. Na de varkens laten we de kippen het land bewerken om onkruid te bestrijden, waarna we de grond cultiveren. Cultiveren houdt in dat we de grond losmaken zonder deze te keren, wat veel minder verstorend is voor het bodemleven dan ploegen. Dit zorgt ervoor dat de bodemstructuur behouden blijft en het bodemleven optimaal kan blijven functioneren.

Bloemen 

Wat wij ook belangrijk vinden is biodiversiteit. dit ook om de gewassen gezond te houden, maar ook omdat wij het als onze plicht zien voor de aarde te zorgen. In plaats van onze aarde kapot te maken willen wij het op een zo goed mogelijk manier beheren. Daarom willen wij ruimte bieden aan kwetsbaardere dieren en planten. Zo zaaien wij bijvoorbeeld bloemenmengsels voor insecten en willen wij in de boswal rond de percelen meer diversiteit aanbrengen voor insecten en vogels.